Het artikel dat geschreven is door Hakon Mosbech voor De Correspondent legt de rol van grote financiële instellingen bij klimaatverandering bloot. Mosbech bespreekt hoe banken miljarden blijven investeren in fossiele brandstoffen, ondanks de urgente noodzaak om over te stappen op duurzame energiebronnen. Ondanks de groeiende sociale druk en beloften om ‘groen’ te investeren, blijven banken zich richten op korte termijn winsten uit olie, gas en kolen.
Kritisch wordt er gekeken naar de concrete cijfers en feiten: bijvoorbeeld hoeveel geld er precies naar welke sectoren gaat en hoe verschillend dit is van de groen-wasmethode die in marketingcampagnes te zien is. Mosbech roept op tot meer transparantie en actie van financiële instellingen. Hij benadrukt dat de verantwoordelijkheid niet alleen bij banken ligt, maar ook bij beleidsmakers en consumenten die vaak niet op de hoogte zijn van waar hun geld precies naartoe gaat. De auteur is vasthoudend in zijn streven om de lezer te wapenen met kennis, zodat er druk kan worden uitgeoefend op financiële instellingen om daadwerkelijk duurzame keuzes te maken.
Mosbech’s betoog is onderbouwd met degelijke research en een fervent geloof in de kracht van informatie. De toon is vasthoudend en hoopvol, met een duidelijke oproep tot actie: als we willen dat onze planeet een leefbare toekomst heeft, moeten we beginnen bij het herstructureren van hoe en waarin we ons geld investeren. Het artikel sluit af met praktische tips voor de lezer om bewuster om te gaan met hun eigen financiële keuzes en welke stappen ze kunnen ondernemen om bij te dragen aan een meer rechtvaardige en duurzame wereld.
Lees het volledige artikel via deze [link](https://open.decorrespondent.nl/15425/-/cba1b75e-0479-07cf-19d6-ac5ec9876441/app-open?pk_campaign=rss-feed&pk_medium=rss&pk_source=publication&pk_kwd=all&pk_cid=eccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf3).
Edwin van den Heuvel